Rekli su nam...

Početna

 

 

 


 



 

 

 

 

SNOVATICA – IGRA NA RAZBOJU

          Savremeni čovek u ovom vremenu neprestano traga za smislom, utehom, pokušavajući da pronađe i ostvari svoju ličnost, da pobedi prolazno ostavljajući iza sebe nešto što ne gubi vrednost. Iz te potrebe čovekove duše da se izrazi, rađa se umetnost koja ostaje i otkriva unutrašnju lepotu stvari jedino istrajnim radom, velikim trudom i ljubavlju.  Znajući sve ovo, osnivači udruženja ''Snovatica'' obreli su veliku duhovnu korist - prošlost utkali u sadašnjost, oživevši stari zanat, i svojom ljubavlju nadahnuli mnoge da razviju talente koje im je Gospod dao, i time osmislili sebe i našli utehu i smisao u ovom prolaznom vremenu. Trudeći se neprestano na usavršavanju zanata, ovi umetnici stalnim preplitanjem niti izrađuju vrhunske tkanine, oslikavajući i ostvarujući pritom svoje snove.

         Nadamo se da će ovo slovo još više zagrejati optimizam ovih svojevrsnih umetnika, a zatim ohrabriti i uputiti one koji još uvek tragaju za svojim izrazom, da dođu i okuse radost igre na razboju, na utehu našeg naroda, koji se sve više vraća sebi i svojoj mirnoj i stvaralačkoj prošlosti.

                               Svetotrojičke monahinje     

 

horizontal rule

Ovde, u vilinskom carstvu, noći su kraće. Polako se otkrivam da ne probudim ostale vile i iskradam se iz odaje, tiho, na prstima. Povetarac mi otvara vrata. svoj odlazak iz ovog sveta u njen plaćam igrom. Kraljica vila kaže da je moja igra zanosna i divlja.

Zapadni vetar mi otvara vrata njene odaje. Gle, zaspala je pored razboja! Kada sam joj prvi put došla, bilo je proleće. „Zbog čega si me zvala?“, pitala sam je. Ona je ćutala. „Pogledaj ovu srebrnu nit na tkanju“, rekoh joj. „To su moji koraci. Izatkala sam svoju sudbinu“. Od toga dana, svakog proleća, dolazi mi u život.

Noćas se Mesec uzdigao visoko i nadahnuto osvetljava njeno tkanje. Dodirujem ga i osećam da je u svaki svoj pokret utkala istinu. Zato je tkanje živo, govori – o njoj, drugima, snu i javi, Bogu, sudbini.

Znam da je u belu nit utkala tananost rose i misao o prozračnosti. Miris bezbrižnosti leta i san o večnom trajanju pretočila je u plavu nit, a u crvenu je ulila sve molitve svog srca.

Noć je mirna i, nadasve, laka. I ona mirno spava. I sanja snežne vrhove Urala. Sigurno će, kad se probudi, izatkati sećanje na njih.

Uskoro će zora. Moram se vratiti pre nego što ostale vile primete da me nema. Ostavljlam joj zlatnu nit. Po njoj će znati da sam pobegla iz svog života u njen. Ispela sam je od svoje pesme o jednom dalekom ostrvu i o čežnji.

Napuštam njenu odaju. Zapadni vetar mi otvara vrata. Čeka me dug put do povratka u sopstveni svet, a u njemu su noći kraće, i ne mirišu tako snažno na Mesec.

 

Violeta Simić

 

horizontal rule

 

SNOVATICE - SNOHVATICE

 

Sve što bi zlice mrzilice

Da nedostaje i nestane

To tkaju tkalje snohvatice

Iz snoviđenja da nastane

 

Iz samovanja nesanice

Stidljive čežnje skrivalice

Skovrdžane pod trepavice

Ko zmijuljice – smejuljice

 

Na nalog želje krilatice

Snovatice i snohvatice

Love svetlosne zavodnice

Iskrice sjajke zvezde svice

 

Upliću niti umilice

Šljikoce šare i kvržice

Za namernike i zvanice

Zarne darove nevestice

 

I baju bojom kao gatka

A boje rujna, sura, siva

Sa onim koje san izatka

Od raznobojnog prediva

 

U izatkanom drhtaj srne

Tajnovit titraj runo živo

Dar da zagrli i ogrne

Toplo mekano lakokrilo

 

To ženskom rukom izatkano

Dodiruje sad tvoja ruka

Ko telo žene uzdrhtano

Od iznenadnog strasnog zvuka

 

Dok tkaju tkalje darodavke

Kao za sebe a za druge

Među zlataske sjajke-varke

Utkaju se i senke tuge

 

Tomislav Mijović

horizontal rule

 

CHF - USAID preporuka

USAID - ADF preporuka (EN)

MercyCorps - USAID preopruka

USAID - ADF preporuka (SR)

 

Početna ]

Webdesign Snoweb studio:  snovalka(at)snovatica.org.rs    Pogledajte  Statistike posecenosti    
Datum poslednje promene
: 02.10.2011                   SEO optimizacija sajta za Google               Hostuje EutelNet